Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Dijitalleşme çalışmaları başlamadan önce işletmeler rekabet analizini geleneksel metotlarla yapmaktaydı. Ancak dijital devrimin başlamasıyla beraber işletmeler için rekabet analizi metotları nedir onları sizlerle paylaşacağız.

Dijitalleşme çalışmaları başlamadan önce işletmeler rekabet analizini geleneksel metotlarla yapmaktaydı. Ancak dijital devrimin başlamasıyla beraber işletmeler için rekabet analizi metotları farklılaşmakla kalmadı; doğru tespit ve analizlerin yapılarak marka bilinirliğinin artırılması ve satış rakamlarının yükseltilmesi gibi iki kritik unsura büyük etkileri oldu.

Bu nedenle e-ticaret sitelerinin rekabet analizi tekniklerini doğru bir şekilde kullanması gerekiyor. Pazardaki rakipleri tanıyabilmek, onların zayıf ve güçlü yanlarını ortaya çıkarabilmek epey önemli. Peki, rekabet analizi nedir? Nasıl yapılır? Bu sorulara odaklanarak yazımıza devam edelim.

Rekabet Analizi Nedir?

Rekabet veya rakip analizi, stratejik bir inceleme türü olarak ifade edilebilir. İlgili işletmenin içinde bulunduğu pazarda faaliyet gösteren rakip işletmeler, çeşitli kriterler bakımından analiz edilerek incelenir. Rakiplerin mevcut durumları, pazardaki güçlü ve zayıf yanları, işletmenize oluşturduğu tehlikeler gibi faktörler rakip analizinde ele alınan konulardır. Dijital ortamda ise rakiplerin SEO, SEM ve sosyal medya faaliyetleri araştırılır. Ortaya çıkan sonuçlar neticesinde işletmenin ilerlemesi gereken yol haritası çizilir.

Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

Dijital rekabet analizi gerçekleştirmenin birden fazla yöntemi bulunmaktadır. Her bir yöntem işletmeye faydalı olacak verilerin ortaya çıkarılmasını sağlar. Söz konusu stratejiler aşağıdaki başlıklarda ifade edilebilir:

  1. Pazar Araştırması

İçinde bulunduğunuz pazar koşullarını ölçeklendirerek işe başlayın. Birden fazla kategoride ürün satışınız varsa, pazardaki hedef ölçeğiniz yüksek olacaktır. Bu durum rekabetin de yüksek olmasını gerektirecektir. Ancak bir veya sınırlı sayıdaki kategorideki ürünler için durum farklıdır. Odaklandığınız alan küçük ölçeklidir, hedef kitleniz bellidir.

Pazar araştırması yaparken arama motorlarından faydalanabilirsiniz. Sizden daha iyi durumdaki e-ticaret işletmelerini tespit ederek kendi rakip analizinizi gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.

  1. SEO Analizi

Rakip analizi nasıl yapılır sorusuna bir yanıt da SEO analizidir. Rakiplerinizin arama motorlarındaki konumunu tespit ederek doğru bir analiz gerçekleştirebilirsiniz. Rakip firmaların güçlü ve zayıf olduğu anahtar kelimeleri ortaya çıkarabilirsiniz. Hedef anahtar kelimelerdeki sıralamanız istediğiniz konumda değil mi? E-ticaret sitenize hedef anahtar kelimeler üzerinden SEO çalışması yaptırarak rakiplerinizin önüne geçme şansınız olacaktır. Backlinkler, tanıtım yazıları ve çeşitli SEO teknikleri sayesinde Google’daki sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

  1. Sosyal Medya Analizi

Sosyal medya mecralarının devreye girmesi dijital işletmelerin yararına bir durum oluşturdu. Çünkü sosyal medya platformları yeni bir pazarı ifade ediyor. E-ticaret sitelerinin sosyal medyayı kullanarak siteye ziyaretçi çekmesi, ziyaretçilerin gerçek müşterilere dönüşümün sağlanması hedefleniyor. Rakiplerinizin sosyal medya hesaplarını inceleyerek bir çıkarım sağlayabilirsiniz. Rakiplerinizin hesaplarında ne kadar takipçi olduğu, nasıl paylaşımlar yapıldığı, nasıl bir üslup tercih edildiği, hangi sosyal medya aracında daha güçlü olduğu gibi tespitler faydalı olacaktır.